Vilken belysning som är bäst till fordonet är det många som frågar sig. Denna fråga är enkel att ställa med betydligt svårare att besvara. För att veta vilken lampa man bör rekommendera så är det viktigt att man börjar i rätt ände. När man skaffar belysning till en personbil så är det viktigt att därför välja en lampa som är anpassat för det specifika ändamålet, vare sig man prioriterar räckvidden eller bredden. Nedan kommer jag att skriva lite kort om de mest populära alternativen som erbjuds till personbilar.

Jag föredrar extraljus med led dioder på bilen

Ska man köpa fordonsbelysning till en personbil så tycker jag att det bästa alternativet utan tvekan är extraljus led. Till skillnad från xenon och halogen så har led en längre livslängd som sträcker sig någonstans runt 25 – 50.000 drifttimmar. NBB xenon kan vara ett bra alternativ för en del men själv tycker jag att NBB lampan är smått överskattad. Då är det betydligt mer användbart och satsa på 60W extraljus led eller en led lampa med snarlik watt effekt i så fall. Du uppnår en kastlängd på minst 400-500 meter vilket räcker gott och du kan också dra fördel av dess egenskaper i form av en lång livslängd och låg energiförbrukning.

Led ramp är också ett pålitligt alternativ

Många förare i Sverige tycker inte om runda eller rektangulära extraljus p.g.a lampornas storlek vilket jag kan förstå till en viss del, även om jag personligen alltid fokuserar på det praktiska och funktionella i första hand. En led ramp är också en effektiv lösning om man vill förbättra heljuset men du kan räkna med en något sämre kastlängd vad gäller antal lux per meter jämfört med extraljusen. Lumen mässigt är det inga problem alls, men det är viktigt att påpeka att en LED ramp är strået vassare om man vill lysa upp väggrenen ordentligt. En böjd led ramp i så fall att rekommendera. Känn efter och installera den lampa som du själv känner dig mest bekväm med är mitt bästa råd.

Välja blixtljusramp är mindre krångligt

Det enda jag tycker är relativt enkelt är att handla blixtljusramper och varningsljus. Här behöver man inte ta hänsyn till något ljusflöde eller ljusbild utan här är det viktigt att man väljer en ramp med passande storlek. Jag har tidigare använt mig av rotorljus men har sedan ett tag tillbaka valt att enbart använda varningsljus med led och blixtljusramper. Jag vill tipsa om sidan blixtljusramp.nu där finns det väldigt mycket information om vilka modeller som är bra och hur man väljer en ramp utan att behöva betala ett högt pris i onödan.

Läs vidare

Här kommer ett klipp som visar lantbruksmaskiner och smart jordbruksutrustning. Sverige är ett väldigt moderniserat land jämfört med övriga länder men vi har en del att lära från amerikanarna när det gäller vissa punkter. I videon ser ni olika maskiner och som alltid är det en fröjd för ögat att se dessa konstverk ute på åkern för oss maskin nördar.

Läs vidare